Avoin kirje presidenttiehdokas Niinistölle

16.1.2018

Etelä-Helsingin Kokoomus ry
Avoin kirje presidenttiehdokas Niinistölle
Helsingissä 16.1.2018

Arvoisa presidenttiehdokas Niinistö,

huomenna keskiviikkona 17.1.2018 alkaa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys. Vaalikampanjat huipentuvat demokratian toteutumiseen, kun suomalaiset äänestävät seuraavasta tasavallan presidentistä. Olette kuuden vuoden ajan hoitaneet tehtävää menestyksellä, ja siksi kannatusmittaukset lupailevat teille jatkokautta.

Tätä ennen kansalaisten on kuitenkin näytettävä tahtonsa ja Etelä-Helsingin Kokoomus haluaakin kannustaa kaikkia suomalaisia ehdokasvalinnasta riippumatta käyttämään äänioikeuttaan. Se on vapaan kansan etuoikeus ja velvollisuus, jota tässä maailmassa ei pidä ottaa koskaan itsestäänselvyytenä.

Parahin presidenttiehdokas Niinistö,

jatkokauttanne toivoen Etelä-Helsingin Kokoomus haluaa osallistua vaalikeskusteluun ja evästää teitä tulevaan. Tarjoamme kuusi tavoitetta – yhden jokaiselle presidentin toimikauden vuodelle – jotka täyttämällä teillä on mahdollisuus tehdä merkittävä vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan. Toteuttamalla esittämämme toimenpiteet voitte jäädä historiaan presidenttinä, joka loi pohjan Suomen kestävälle menestykselle tulevaisuudessa.

Mielestämme on aivan liikaa niitä, jotka tulevan sijasta keskittyvät lyhytnäköiseen voitontavoitteluun muille aiheutuvasta haitasta piittaamatta. Liikaa on niitä, jotka ovat kyvyttömiä tarkastelemaan tulevaa avoimin mielin, vaan sen sijaan ympäröivät itsensä menneillä saavutuksilla. Teillä on velvollisuus katsoa tulevaisuuteen ja jatkaa kunnianhimoista työtä, johon tiedämme teidän pystyvän.

1. Isyys ja vanhemmuuden tasa-arvo

Suuret onnittelut toivotusta ja odotetusta perheenlisäyksestä. Etelä-Helsingin Kokoomus toivoo teille ja vaimollenne onnellista ja sujuvaa vauva-arkea. Samalla haluamme nostaa esille yhteiskunnallisesti merkittävän kysymyksen, johon te maan keskeisenä arvojohtajana voitte omilla arjen ratkaisuillanne vaikuttaa.

Näyttäkää esimerkkiä isyydessä ja ottakaa luottamustehtävienne hoidosta riittävästi vapaata, jotta voitte paitsi viettää aikaa perheenne parissa, myös alleviivata isyyden merkitystä ja vanhemmuuden tasa-arvoa. Suomalainen perhe tarvitsee lisää tasa-arvoa. Molempien vanhempien tulee voida osallistua vauva-arkeen, perhe-elämään ja työelämään tasapuolisesti, mitä vielä tällä hetkellä vaikeuttaa järjestelmän epätasa-arvo ja osin vanhentuneet perhekäsitykset.

2. Eurooppalaisten metropolien puolesta puhuminen

Kaupungistuminen jatkuu Suomessa ja Euroopassa vielä vuosikymmenten ajan. Kehityskulku kasvattaa metropolien painoarvoa EU:ssa ja samalla todennäköisesti vähentää kansallisvaltioiden roolia – alueiden Eurooppa kasvattaa painoarvoaan 2050-luvun lähestyessä.

Sisäpolitiikka ei kuulu presidentin valtaoikeuksien piiriin, mutta arvojohtajana ja toisaalta toteuttamanne ulkopolitiikan kautta voitte edistää suomalaisten metropolien ja kaupunkien menestystä maailmalla. Kaupunkien menestys ei ole maaseudulta pois vaan molemmat tarvitsevat toisiaan – vastakkainasettelun ajan on oltava ohi.

Helsingin rooli Itämeren yhtenä metropolina muodostuu kiistattomaksi. Pormestari Vapaavuoren johdolla Helsinki on jo parantanut asemiaan merkittävästi ja kaupungin mielipiteitä kuunnellaan myös valtakunnallisesti aiempaa merkittävästi enemmän. Tämä trendi ei ole hiipuva vaan päinvastoin on syytä olettaa, että muut kaupungit niin Suomessa kuin muissakin maissa seuraavat pian Helsingin esimerkkiä.

3. NATO ja puolustuspolitiikka

Suomi on toistaiseksi sotilaallisesti liittoutumaton, mutta puolueeton maa me emme ole. Me olemme osa Eurooppaa, EU:ta ja länttä, ja jaamme eurooppalaisen arvopohjan, kuten demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioituksen.

Liittoutuminen on kuitenkin kysymys, jota on syytä tarkastella avoimin mielin. Mahdollisella jatkokaudella teillä on tasavallan presidenttinä velvollisuus avata kantanne NATO-kysymykseen selkeästi ja edistää kaikilla käytössä olevilla keinoilla puolustusyhteistyön syventämistä EU:n, NATOn ja Ruotsin kanssa – myös mahdollinen sotilaallinen liittoutuminen huomioiden. Kansanäänestysten taakse piiloutuvat liian monet kansalliset poliitikkomme – älkää te tehkö niin vaan viekää Suomi kohti niitä kansoja, joiden ei tarvitse kohdata idän suurvaltoja ilman sitovaa sopimusta yhteisestä puolustuksesta läntisiltä kumppaneiltamme.

4. Rauha

Olette kampanjassanne puhunut rauhan puolesta. Suomi toisen maailmansodan jälkeen aina toiminut sen puolesta, ettei kolmatta maailmansotaa tule. Tämä on tasavallan presidentin puhetta! Liian monta kertaa olemme toistaneet samoja virheitä ja nykyinen kehitys Yhdysvalloissa, Venäjällä, Turkissa, Kiinassa, Puolassa ja Unkarissa saa meidät pelkäämään, että olemme aikeissa toistaa sen suurimman virheen jo kolmatta kertaa sadassa vuodessa.

Suomi on kokoaan suurempi toimija rauhantyössä, mutta yhä vakavampia ja kuuluvampia äänenpainoja tarvitaan kohtaamaan yksinvaltaisten johtajien populistinen agitaatio ja valheet. Yksinvaltaiset johtajat ovat historian saatossa johtaneet nuoret miehet juoksuhautoihin ja siviilit kärsimysten äärelle. Tasavallan presidentin on puhuttava suoraan ja nöyristelemättä vaikka Kiinan keisarille rauhan puolesta nyt ja tulevaisuudessa.

5. Ilmastonmuutoksen ja globaalien kriisien torjunta

Presidentti on arvojohtaja. Mainitsitte kampanjanne aikana ohimennen, että syötte punaista lihaa vain kerran viikossa. Erinomaista esimerkillä johtamista, josta olisi syytä pitää suurempaa ääntä.

Suomi tulee olla globaali johtaja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jos emme ota tätä aidoksi tavoitteeksemme voimme myös unohtaa rauhan puolustamisen. Mitä hyötyä on rauhasta maapallolla, jonka olemme saastuttaneet elinkelvottomaksi?

6. Talous ja tasapaino

Markkinatalous on tuonut valtavasti hyvää suomalaiselle yhteiskunnalle. Maa on vaurastunut ja sen kansalaiset voivat varsin hyvin. Emme voi kuitenkaan unohtaa järjestelmän epäkohtia ja sitä, että jokaisessa mallissa on ongelmansa ja häviäjänsä.

Pidetään kaikki mukana pelissä ja toisistamme huolta. Tämän mentaliteetin säilyttämisessä ja edistämisessä te olette tasavallan presidenttinä avainasemassa.

Hyvä presidenttiehdokas Niinistö,

Toivomme suomalaisten antavan teille valtakirjan jatkokaudelle, jonka menestyksellisen hoitoon tarjoamme edellä mainitut kuusi tavoitetta. Me Etelä-Helsingin Kokoomuksessa menemme huomenna vaaliuurnille tukeman ehdokkuuttanne ja kannustamme kaikkia muita samaan.

***

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys pidetään kotimaassa 17.-23.1.2018 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018. Mahdollisen toisen vaalikierroksen ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 31.1.-6.2.2018 ja varsinainen toisen kierroksen äänestyspäivä pidetään tarvittaessa 11.2.2018. Äänioikeutettuja ovat asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään ensimmäisen vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.

Helsingissä 16.1.2018

 

Nina Sillantaka           Lauri Vaisto
puheenjohtaja             varapuheenjohtaja